lunedì 25 febbraio 2008

Brixia: In del center viveven i antigh Celt

In del center viveven i antigh Celt
mercoledì 19 dicember 2007

(red.) Ona importantissima scoverta archeològica l’è stada fatta on para de dì adree in via Agostino Gallo. In del pian de bass del palazz situaa al nummer 21 de l’antiga via del center de Brixia, hinn staa trovaa tracce de on borg pre-roman, ch’el va indree de segur a l’epoca di popolazion celtegh ligaa a la cultura de Golasecca e ai Cenomann.
El se tratta di abitator del nòster territòri avant de l’arrivi di legion e del qual l’è noto on insediament ch’el va indree a la media etaa del ferr (del V al I secol a.C.) situaa attòrna a la zòna occupada incoeu da Piazza del Foro.
In quii temp lì Brizia (del celtegh Brig, loeugh alt fortificaa) l’era vun di center de scambi e di transit commerciaj situaa in posizion strategica lòngh l’antiga via Gallica.
El palazz al civich 21 risale al 400, ma ovviament l’è staa faa suu sora on insediament precedent. Intanta de quajvun di lavoreri hinn staa gianmò trovaa i rest de ona abitazion de epoca romana e i ultem scav hann de recent portaa a la luce segn di cassinòtt sora terra battuda e scaj de preja, fogoraa rustegh de l’interna con el pian de creia ciòcca, mur divisòri de legn rivestì de creda. Hinn staa trovaa anch rest de vaselamm in majòlega, de quall on boccaa piscinnin con iscrizion in abecee etrusco e ona fibula in bronz. El scalv – fà suu con la collaborazion di proprietari de l’immòbil – l’è diriggiuu de la soprintendenza per i Beni archeologich de la Lombardia.

http://www.quibrescia.it//index.php?/content/view/4002/5/

Nessun commento: